Recensie

Cover van Inconvenient Truth, An
 Toon de videoclipTrailer

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

Inconvenient Truth, An (2006)

A Global Warning

Al Gore laat ons door middel van een film zien wat voor gevolgen de opwarming van de aarde heeft op de mensheid, en misschien nog belangrijker, hoe dit is veroorzaakt.

We leren dat net na de tweede wereldoorlog de wereldbevolking ongeveer uit 2 biljoen mensen bestond, in het jaar 2005 is dit gegroeid tot een fenomenale 6,5 biljoen. Door deze enorme groei wordt er meer water en voedsel van de aarde gevraagd. Daarnaast zijn er meer banen en fabrieken gekomen, de fabrieken zorgen voor een grotere CO2 uitstoot, die de atmosfeer dikker maakt. Hierdoor worden de zonnestralen en hun warmte vastgehouden onder de atmosfeer in plaats van teruggekaatst in de ruimte. Dit zorgt voor de opwarming van de aarde, dit op zijn beurt zorgt ervoor dat de poolkappen, Groenland en de sneeuw op de hogere bergtoppen smelt waardoor het waterpeil zal rijzen en de lager gelegen landen in gevaar brengt. Warmer weer brengt ook het gevaar van tornado’s en orkanen met zich mee. Onderzoek heeft aangetoond dat de laatste 14 jaar het CO2 gehalte en de temperatuur meer is gaan stijgen dan normaal en als hier niets aan gedaan wordt kan dit desastreuze gevolgen hebben voor de aarde.

Alle feiten en cijfers die voorbijkomen in de film zijn indrukwekkend en zetten je goed aan het denken. Zo kom je te weten dat de USA al voor 30,3% bijdraagt aan de opwarming van de aarde, maar Europa is met zijn 27,7% ook een hele grote bijdrage. Al Gore geeft deze presentatie over de gehele wereld en komt met oplossingen (groene stroom, recyclen, spaarlampen etc.) maar tevens geeft hij de boodschap mee dat we meer moeten luisteren naar de wetenschappers.
<Renee Awater>

Film Cast

  • Al Gore
  •  

    Details

    regisseur: Davis Guggenheim
    genre: Documentaire Arthouse
    taal: Engels
    première: 12-10-2006
    waardering: 4 sterren4 sterren4 sterren4 sterren
    website: http://www.climatecrisis.net/
     
    kijkwijzer:   MGA

    Filmprijzen

    Oscar  Documentary Feature (2007)
    Davis Guggenheim
    Oscar  Music (Song) (2007)
    Melissa Etheridge - I Need to Wake Up
    Edgar Verburg.