Recensie

Cover van Cloverfield
 Toon de videoclipTrailer

 

 Query IMDbIMDb.com

Cloverfield (2008)

Some Thing Has Found Us

Rob Hawkins (Michael Stahl-David) vertrekt binnenkort naar Japan om de functie van adjunct-directeur te gaan vervullen. Knap verdient op zo'n jonge leeftijd, maar hij heeft er dan ook hard voor gewerkt.

Zijn broer Jason (Mike Vogel) en een paar vrienden en vriendinnen hebben een surprise party voor hem georganiseerd. Hudson 'Hud' Platt (T.J. Miller) legt alle gebeurtenissen vast op video met een camcorder. Iedereen mag een klein woordje doen van Hudson -- of liever gezegd moet, tot ergernis van Lily Ford (Jessica Lucas).

Plotseling schudt het appartementencomplex op zijn veste... Is het een aardbeving? Een nieuwe terroristische aanslag op Manhattan? Al snel wordt duidelijk dat het in elk geval goed mis is: een toegetakeld hoofd van het Vrijheidsbeeld ligt beneden in de straat voor de ingang van hun flat. Iedereen slaat op de vlucht voor dit nog onbekende onheil en probeert veilig van het eiland af te komen...

Maar Rob twijfelt nog. Hij en Beth blijken een kleine geschiedenis hebben. Beth McIntyre (Odette Yustman) is in paniek, want ze is door een instorting bekneld geraakt in haar appartement. Koste wat het kost zal hij haar bevrijden. Ondanks alle gevaar besluiten de vier tot een reddingsactie over te gaan.

Filmmaker Matt Reeves is behoorlijk scheutig geweest met angst en horror. En van de producers uit zijn team is J.J. Abrams, die we kennen van de populaire tv-serie Lost. Verschil is echter dat het tempo van de opeenvolgende gebeurtenissen spectaculair hoger ligt. Geen tijd voor psychologische spelletjes zoals in de serie.

Door de combinatie van het handcamerawerk a la Blair Witch Project (waarschuwing) en harde geluidseffecten slaagt Reeves erin de kijker te boeien tot letterlijk de laatste seconde. Let wel: dit is een typisch actiespektakel, waar achteraf nog wel een discussiepunt ontstaat. Waterdicht is het plot niet, maar spannend zeer zeker wel.

Spreekt dit genre je aan? Misschien is The Day After Tomorrow dan ook de moeite waard.
<EV>

Film Cast

 

Details

regisseur: Matt Reeves
genre: Actie/Science Fiction/Thriller
taal: Engels
première: 24-1-2008
waardering: 3,5 sterren3,5 sterren3,5 sterren3,5 sterren
website: http://www.cloverfieldmovie.com/
 
kijkwijzer:   16GA
Edgar Verburg.