Recensie

Cover van The Butterfly Effect
 Toon de videoclipTrailer

 

 Ga naar Cinema.nlCinema.nl
 Query IMDbIMDb.com

The Butterfly Effect (2004)

Change one thing, change everything.

Evan Treborn (Ashton Kutcher) is een aparte jongen. Hij heeft zo nu en dan black-outs en kan zich daarna niks herinneren. Een arts adviseert zijn moeder om een dagboek bij te houden om zo zijn geheugen te stimuleren. Later ontdekt hij dat de black-outs samenhangen met een speciale gave: hij kan in het verleden terugkeren. Evan heeft een lastige jeugd. Dit komt mede door zijn omgang met zijn vriendinnetje Kayley Miller (Amy Smart), die uit een probleemgezin komt met misbruik en sadistisch broertje Tommy Miller (William Lee Scott), en de dikkige slapjanus Lenny Kagan (Elden Henson). Wanneer Evan er jaren later achter komt, dat hij door zijn dagboeken te lezen en zijn herinneringen te 'herleven' terug kan keren in het verleden, denkt hij dat hij zo alle ellende goed kan maken, met name ten voordele van hem en Kayley, op wie hij van kinds af aan wel erg gesteld is. Door de black-outs te herleven en de gaten in zijn geheugen op te vullen wil hij ook leren wie hij werkelijk is. Echter door terug te gaan naar en in te grijpen in het verleden wordt zijn steeds veranderende leven alleen maar erger. Komt het ooit goed, en wanneer dan?

Het is een heftige film waar alle mogelijke ellende is ingegooid: waanzin, seksueel misbruik, tirannie, moord, prostitutie, zelfmoord... Na elke verandering van het verleden verandert de toekomst, en dit pakt zo goed als altijd negatief uit, zodat er in de film weer een nieuw onderwerp van ellende kan worden toegevoegd. De opzet van de film is serieus en de beelden zijn aangrijpend, maar door de overdaad aan ellende wordt de film wat ongeloofwaardig. Ook de karakters van de hoofdrolspelers veranderen na elke ingreep wel heel extreem en daardoor ongeloofwaardig, met name dat van Tommy. Na de zoveelste verandering raak ik het spoor bijster, en pas tegen het eind van de film vallen alle stukjes weer een beetje op hun plaats, maar een dag later ben ik het precieze slot van de film alweer vergeten; er is ook zoveel op me afgekomen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.
Toch blijf ik naderhand met een paar vragen zitten waar de film geen antwoord op geeft. Dit met name als je nadenkt over het tijdsaspect en de interventie van de in het verleden terugkerende Ervan. Deze SF-film is soms schokkend en er wordt voortdurend getoverd met tijd; nog meer dan dat het geval is bij Memento. <VV>

Film Cast

 

Details

regisseur: Eric Bress & J. Mackye Gruber
genre: Drama/Science Fiction/Thriller
taal: Engels
première: 29-7-2004
waardering: (nog niet beoordeeld)
website: 
   http://www.butterflyeffectmovie.com/

 
kijkwijzer:   12GAT
Edgar Verburg.